Megapixels en nog meer megapixels!

Megapixels, megapixels en liefst nog meer megapixels! De markt lijkt te worden overspoeld met meer en meer megapixels! Er zijn zelfs al mobiele telefoons met camera’s van 9 megapixels en digitale spiegelreflexcamera’s met meer dan 20 megapixels… Waar houdt het op? Maar belangrijker is: wat is het nut ervan?

Wij zijn ervan overtuigd dat het voor de meeste mensen in principe niet bijzonder veel uitmaakt, of je nu (vakantie-/Sinterklaas-/verjaardags-)foto’s maakt met een 5 megapixel digitale camera, of eentje die 8 megapixels heeft… Het gaat erom wat je knipt, hoe je fotografeert en of je voldoende licht hebt (al of niet met een flitser). Bovendien hangt het ervan af wat je eisen zijn.

CMOS_sensor

Lichtgevoelige chip van een digitale fotocamera

Als je een foto uit een 5 megapixel digitale camera wilt afdrukken op een poster van 75 bij 105cm, dan moet je niet gek opkijken dat de afdruk niet is, zoals je had gehoopt/verwacht. Maar voor de dagelijkse foto’s kunnen digitale foto’s uit een dergelijke camera prima op A4-formaat worden afgedrukt!!

Natuurlijk maken wij geen fotoreportages met een digitale compact camera van 5 megapixels! De reden hiervoor is dat onze eisen anders zijn en onze opdrachtgevers hoge kwaliteit verlangen, want kwalitatief hoogwaardige foto’s maken is ons brood. Ook worden onze foto’s vaak afgedrukt in posterformaat, soms wel op billboard-formaat: 2 bij 3 meter!

Maar laat je niet gek maken in de race om de megapixels! Het belangrijkste is dat je zelf tevreden bent met de foto’s (en de afdrukken ervan) die je van allerlei gebeurtenissen maakt! Het gaat tenslotte om het vastleggen van jouw herinneringen en dat je er zelf tevreden over bent. De mening van de buurman is niet zaligmakend…

Speak Your Mind

*